børn_i_sandkassen

I Trunderup Børnehave har vi en ugestruktur – hvor vi på bestemte dage tilbyder forskellige aktiviteter, som alle børnene er med til.

Vi tilstræber, at der i løbet af dagen bliver god mulighed for at fordybe sig i ‘den frie leg’ – både i børnehave og i SFO’en. Det er vigtigt at børnene for lov at komme ind i ‘fantasiens boble’, så de kreative tanker får lov at blomstre, og selvstændige samt handlekraftige individer bliver skabt.

Det er naturligvis altid plads til ændringer – og til spontant indfald!

Vi holder samling hver dag efter frugt. Vi taler om, hvad dagen bringer af stort og småt. Samlingen bruger vi også til musik, sang og lege.

Vi øver hinanden i ‘tur tagning’ – at kunne lytte til andre og vente på det bliver ens tur, som er vigtige sproglige og sociale kompetencer.

Spisetid:

Vi sidder sammen og spiser i mindre grupper, her er der også god mulighed for at træne sproglige kompetencer. De voksen spiser sammen med børnene fordi vi mener, at ‘det at samles om et måltid’ er en god ting.

Der er også rigtig god motorisk og social træning at skulle håndtere kop og tallerken, sidde på sin stol og spise sammen med sine kammerater.

‘Siesta’:

Vi holder siesta for alle børn. Nogle hviler i ‘puderummet’ på senge, andre ligger på yogamåtter i ‘7’eren’. I puderummet ligger de børn som ofte falder i søvn, de lytter til stille musik og der er en voksen til at holde i hånden og eventuelt nusse eller give massage. Alle ligger i 15 – 20 min. De som falder i søvn får lov at blive liggende ellers står man bare op. Det har vi valgt at gøre dels fordi vi ved, at mange børn har en travl og lang dag – her for de så mulighed for at koble fra og lade op til resten af ​​dagen, og dels fordi at det for rigtig mange er svært at give sig selv lov til at ligge stille og lave ‘ingen ting’ for en stund.

Musik/sang:

Her bliver der sunget, leget forskellige sanglege og spillet på instrumenter. Ud over musik og sang, har børnehaven en særlig madsang som syngens hver dag, før madpakken spises. Vi har ligeledes et musikforløb med den kommunale musikskole en gang om året.

Kreativ værksted:

Der arbejdes med maling, perler, grene, fingermaling, flamingo, klip/klister, blyanter og farve…… Der bliver fremstillet forskellige ting. Op til årets højtider bliver dette område opprioriteret – nogle gange på bekostning af noget andet. Vi laver også et kunstværk til den årlige Novemberudstilling, der afholdes på vores friskole.

Her styrkes  især fin motoriske færdigheder.

Bevægelse i salen :

Her spilles forskellige spil, leges lege som kræver god plads, laves forhindringers baner, kravles i ribber, stopdans og meget andet. Dette er en aktivitet som primært forgår i vinterhalvåret, da vi ellers prioriterer at være ude.

Her styrkes især de grov motoriske færdigheder.

Eftermiddagsmad:

Der serveres eftermiddagsmad for alle børn hver dag – både børnehaven og SFO børn. Vi beder forældrene om at betale et lille beløb, så vi på den måde kan servere et fornuftigt mellemmåltid for børnene. Det er mad som er hjemmelavet og frisk lavet, det kan f.eks. være: hjemmebagte boller, knækbrød eller rugbrød med pålæg, kyllinglår, råkost, yoghurt mm. I det omfang det er muligt, tager vi højde for allergier, i tæt samarbejde med familien.

Børnene sidder sammen og spiser, opdelt i børnehave og SFO.

Maddag:

Vi laver mad sammen med børnene den sidste torsdag i måneden. 1 voksen og 3-4 børn hjælper hinanden med at lave med til resten af ​​børnehaven. ‘Madtjansen’ går på skift blandt børnene og de voksne i børnehaven. De børn som har været med til at lave maden, får naturligvis lov til at fortælle, hvad de har lavet og hvordan de har lavet det – noget som langt de fleste er meget stolte af og glæder sig til. De børn som er kokke er med helt fra start i processen: beslutte hvilken mad, der skal laves, indkøb, madlavning oprydning .

Lokalt samarbejde:

Vi nyder at være en del af vores lokalsamfund og har et samarbejde med både lokale foreninger og handlende. Vi deltager bl.a. hvert år i den årlige gymnastikopvisning, med vores egen lille opvisning. Omkring påske laver vi fine påskeæg til ophængning i Brugsen og vi deltager i Novemberudstillingen, hvor vi laver vores egen kunst, som udstilles. I Kværndrupugen er vi altid med til fernisering og fælles leg ved hallen.